B. Guardiola
A Catalunya hi ha una vintena de parcs naturals en els quals es vetlla per una bona qualitat dels ecosistemes. Els impactes que els afecten, possiblement derivats de les activitats antropogèniques, poden reduir aquesta qualitat.
Aquests impactes poden estar provocats, en part, per la freqüentació humana. Actualment, els humans visiten els diferents parcs per conèixer les espècies, per estar en contacte amb la natura, o simplement, per desconnectar l’estrès de la ciutat o la vida quotidiana. La visita a aquests parcs pot estar massificada, o els visitants poden no tenir cura real de la natura. Això pot provocar estrés en les espècies, la qual cosa pot esdevenir en la seva pèrdua gradual.
A hores d’ara no es té cap dada sobre la freqüentació que es dona als diferents parcs naturals catalans ni de quins són els usos més habituals que es fa d’ells. Així doncs, tampoc es té cap dada de si aquesta freqüentació fluctua entre els dies de la setmana, les estacions o època de l’any…
En aquesta línia s’està treballant en el repte 5. Pretén obtenir dades de freqüentació als diferents parcs naturals durant tots els dies de l’any. Aquestes dades seran registrades per càmeres situades a diferents llocs dels parcs, entre d’altres a l’entrada i a la sortida. Les càmeres reconeixen les persones i les van comptant i enregistrant a l’entrada i la sortida.
En aquests moments s’intenta modelitzar la freqüentació d’alguns parcs naturals pilot. A més, es pretén fer un estudi per verificar si hi ha una relació entre la freqüentació de visitants i la pèrdua gradual de la biodiversitat en aquests llocs. Per tenir un control d'abundància d’aquesta biodiversitat s’identificaran espècies clau o bioindicadores per observar si la presència humana les afecta negativament.
Aquest estudi de relació, o de no relació, pot ajudar a les administracions en la presa de decisions per una millor gestió i per tenir, en el futur, un millor espai per gaudir de la natura amb la diversitat d’espècies adients.
Keywords:
Publicat a 01/06/22Presentat el 31/05/22
llicència: CC BY-NC-SA license
Biodiversitat
★ ★ ★ ★ ★
Visites 0Recomanacions 0